Vägen till att må bra

Det hänger inte på smärtan om jag har en bra dag!

Jag har inte mindre ont utan jag har minskat mitt lidande, vilket har gjort att jag inte begränsar mig. Rädslan för att det kan komma att göra ont om ska göra något som till exempel motionera gör att man inte vågar prova. Eller det blir så illa att man slutar göra allting som är roligt, för att det gör ont. Men likt förbaskat så har man ont fast man inte gör något. Lätt att bli bitter och arg.

När jag läste Rehabiliteringspedagogik för långtidssjukskrivna för Gunilla Brattberg så förklarade hon så bra den resan med tolv trappsteg som man går igenom när man blir sjuk. Första trappsteget ner börjar med smärta, sedan rädslan, nästa steg vrede, förtvivlan, nedstämdhet, oro, ångest, ensamhet, sorg, skuld, skam, meningslöshet, bitterhet, sist känner man övergivenhet då är man nere i helvetet, den resan gör man lätt själv och kan gå fort. Det finns en resa upp igen till ett liv med livskvalité, de tolv stegen börjar med att man får och känner omsorg, både av andra och sig själv, nästa steg är respekt, stöd, tålamod både av andra och mot sig själv, det tar tid, undervisning hur man kan lära sig att leva med sin sjukdom, förståelse är viktigt, acceptans, vägval, attitydsförändring, träning, beteende förändring kommer till slut högst upp och då har man livskvalité. Det tar olika tid, beroende på hur dåligt man mår. Men det viktigaste av allt är att man vill förändras. Det är ett tufft jobb, ingen annan än du kan förändra dina tankar till ett bättre liv med livskvalité. Men jag är övertygad om att, får man rätt hjälp i tid så behöver man inte göra denna långa resan utan man kan må bättre fortare. Läkare och mediciner kan hjälpa till viss del men resten får du göra själv men man kan behöva hjälp på vägen, någon som stöttar och stödjer.

Jag känner mig otroligt mentalt stark och mår väldigt bra i dag men det betyder inte att jag inte har tuffa dagar eller tuffa stunder. Skillnaden i dag är att jag vet hur jag ska hantera situationen genom att vara delaktig i mitt eget mående. Det är jag som sitter på lösningen ingen annan. Jag har hittat mitt sätt som funkar för mig.

Vad gör du för att må bättre?

Det viktigaste är inte att vara frisk utan det är att må bra.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • ina » Om jag hade vetat:  ”Önskar så att jag hade kommit lika långt som Du. Även om jag har kommit längre n..”

  • Martin » Om jag hade vetat:  ”Skulle vara super om du skulle vilja skriva ett inlägg om nedan, har samma probl..”

  • Kaela » Om jag hade vetat:  ”Läser och förundras över hur du har orkat - och hur du har kommit dit du är. Du ..”

  • Ledsen » Om jag hade vetat:  ”Vilket bra inlägg, det var precis vad jag behövde läsa idag! Tack!!! Jag har sm..”

  • Jeanette » Vägen till att må bra :  ”Hej. Jag lever också i ständig smärta. Den har jag haft sen jag var 16 år (nu är..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln